Search
Close this search box.

Vinkit helppoon treenaamiseen ja liikkumiseen ulkona syksyllä

Syksyn hieman viileät ja sateisetkin päivät eivät ensi istumalta välttämättä kannusta treenaamaan ja liikkumaan ulkona. Syksy on kuitenkin juuri oikea aika kohottaa treenimotivaatiota ja hakea uutta virtaa liikkumiseen olitpa sitten satunnainen lenkkeilijä tai aktiivinen liikkuja. Tässä jutussa kerromme hyviä vinkkejä, joilla motivoit itseäsi treenaamaan ja liikkumaan kevyesti syksyllä.

Kävely ja ulkoilu

Kävely on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista pysyä aktiivisena. Syksyllä voit nauttia luonnon väriloistosta ja raikkaasta ilmasta missä tahansa. Lähde rohkeasti tutkimaan lähellä olevia metsäpolkuja tai mikäli kaipaat vaihtelua maisemien suhteen, etsi pienen automatkan päästä uusia ulkoilukohteita. Ympäri Suomen löytyy runsaasti kansallispuistoja, joiden merkityt ja hoidetut reitit tarjoavat paljon tutkittavaa.

Vaikka kävely voi tuntua yksinkertaiselta, sen terveysvaikutukset ovat merkittäviä ja monipuolisia. Säännöllinen kävely auttaa vahvistamaan sydän- ja verisuonijärjestelmää. Se parantaa verenkiertoa ja auttaa alentamaan verenpainetta. Kävelyllä on myös mielenterveyden hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Keskity kävelyn aikana ihmettelemään ja havainnoimaan ympäristöä niin saat hetkeksi vapaata arjen mietteistä ja murheista.

Vaihtelevian kelien kanssa on syytä kiinnittää erityistä huomiota oikeanlaisiin varusteisiin. Pitkällä kävelylenkillä tulee helposti pieni hiki, joten hyvin hengittävät ja päällä mukavat vaatteet ovat olennaisessa osassa. Äläkä tietenkään unohda sopivien jalkineiden merkitystä. Halutessasi voit myös tuoda “lisähaastetta” kävelyyn esimerkiksi paljasjalkakengillä, jotka auttavat parantamaan jalkojen lihasvoimaa.

Vaellus ja patikointi

Kun kaipaat hieman enemmän haastetta ja vaihtelua kävelyyn, voit suunnata pidemmälle vaellukselle. Suomesta löytyy todella hienoja vaellusreittejäa eri tasoisille liikkujille. Vaellukseen voit yhdistää myös yöpymisen matkan varrella, jolloin kokemus on entistä monipuolisempi. Vaihtoehtona telttailulle on laavuissa tai erämökeissä majoittuminen, mikä tarjoaa ihanan elämyksen arjen keskelle.

Lapin tunturimaisemat tekevät ruska-aikana unohtumattoman vaikutuksen, samoin kuin vaikkapa Itä-Suomessa sijaitsevat Kolin kansallispuiston jylhät maisemat. Pitkä vaellus kehittää kuntoa ja kestävyyttä sekä parantaa monin tavoin kehon hyvinvointia. Monimuotoiset ja vaihtelevat maastot tuovat vaihtelua vaelluksen aikana haastaen lihaksia eri tavoin ja pitävät treenin mielenkiintoisena.

Lisää vinkkejä vaeltamiseen

Polkujuoksu

Polkujuoksu vaatii vahvaa tasapainoa, kehonhallintaa ja nopeaa reagointikykyä. Se on usein teknisesti vaativampaa kuin perinteinen lenkkeily, sillä polkujuoksija etenee epätasaisilla alustoilla ja joutuu sopeutumaan esteisiin kuten kiviin ja juuriin.

Polkujuoksu tarjoaa erinomaisen keinon kehittää juoksukuntoa ja tuoda vaihtelua juoksulenkeille. Lisäksi se avaa mahdollisuuden tutustua uusiin alueisiin ja nauttia luonnon kauneudesta samalla kun oma kunto kohoaa. Polkujuoksua voi harrastaa yksin tai yhdessä ryhmän kanssa, ja lajiin sisältyy myös kilpailullinen ulottuvuus erilaisten tapahtumien muodossa.

Syksy on mainio hetki tutustua polkujuoksuun. Pääset keskelle raikasta luontoa nauttimaan väriloistosta.

Lue lisää polkujuoksusta

Porrastreeni

Syksy on ihanteellinen ajankohta nauttia porrastreenistä. Raikas ilma ja usein luonnon läheisyydessä sijaitseva kuntoportaat tarjoavat loistavat puitteet porrastreenille. Liikunnallisesti porrastreeni soveltuu oikeastaan kaikille. Harjoitteita voit tehdä juuri itselle sopivalla haastetasolla. Porrastreenissä huomaa myös helposti oman kunnon ja lihasvoiman kehittymisen, mikä taas lisää motivaatiota treenaamiseen.

Porrastreeni on tehokas liikuntamuoto. Se kehittää erityisesti koordinaatiota, jalkojen lihaksistoa sekä haastaa myös muut kehon lihakset. Porrastreenissä yhdistyvät voimaharjoittelu, aerobinen liikunta ja kehonhallinta.

Jooga luonnossa

Luonnon keskellä, lehtiverhojen seassa joogaaminen on upea kokemus ja siitä voi helposti tehdä itselle jos ei nyt päivittäisen niin viikottaisen rutiinin. Raikkaassa ilmassa syksyn väriloiston seassa tehty joogaharjoitus tekee keholle ja ennen kaikkea mielelle ihmeitä.

Oleellista on tietenkin löytää itselle sopiva ja rauhallinen paikka, jossa ei ole ulkopuolisia häiriöitä. Kiinnitä huomiota myös maanpintaan, jotta se on riittävän tasainen ja miellyttävä. Joogamaton käyttäminen on tietenkin suositeltavaa.

Koska sää on syksyllä usein hieman kolea, kannattaa ennen joogaa ottaa esimerkiksi reipas kävely tai muu kehoa lämmittävä harjoite, jolloin lihakset ovat paremmin mukana jooga-asennoissa ja venytyksissä.

Poimi vinkit joogaharjoituksiin

Säännöllisyys, suunnitelmallisuus ja motivaatio

Pidä kiinni säännöllisestä liikunnasta. Syksy saattaa tuoda mukanaan kiireitä ja pimeitä iltoja, mutta asettamalla liikuntahetket kalenteriisi tai viikkosuunnitelmaasi varmistat, että treenaat säännöllisesti. Tärkeintä on liikku, vaikka se välillä olisikin kevyempää eikä tunnu varsinaiselta treenaamiselta.

Säännöllisyys auttaa myös säilyttämään motivaation liikkumisessa. Älä myöskään anna huonon sään vaikuttaa liikaa treenikertoihin. Jos tunnin kävely tai reippailu ulkona kuitenkin siirtyy sateen takia, valmiiksi mietitty vaihtoehtoinen treeni sisällä toimii hyvänä korvikkeena. Kannattaakin listata ja suunnitella valmiiksi muutama kotioloihin sopiva treenimuoto, jotta huono sää ei ole yhtäkkiä tekosyy jäädä makoilemaan sohvalle.

Feelhobby

Suomalainen Feelhobby tarjoaa innostavia valmennuksia, treenejä ja kursseja. Yhdellä tilauksella saat rajattoman pääsyn monipuolisiin harjoituksiin.

Omat suosikkilajit

Suosikkipaikat