Polkujuoksu

Polkujuoksu on juoksumuoto, jossa juostaan poluilla tai maastossa, kuten metsässä tai vuoristomaisemissa. Polkujuoksu eroaa tavallisesta maantiejuoksusta, sillä se sisältää epätasaista maastoa ja usein myös nousuja ja laskuja.

Tuotesuosituksia

Mainio vaihtoehto perinteiselle lenkkeilylle

Polkujuoksu vaatii hyvää tasapainoa, kehonhallintaa ja reaktionopeutta. Juoksu on usein teknisesti haastavampaa kuin maantiejuoksu, sillä juoksija joutuu kulkemaan epätasaisilla pinnoilla ja väistelemään esteitä, kuten kiviä ja juuria.

Polkujuoksu on loistava tapa kehittää juoksukuntoa ja saada vaihtelua juoksuun. Se tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua uusiin alueisiin ja nauttia luonnosta samalla kun kunto kasvaa. Polkujuoksua voi harrastaa yksin tai ryhmässä, ja lajissa on myös kilpailutoimintaa, johon voi osallistua erilaisissa tapahtumissa.

Tapahtumat ja kilpailut

29.9.2023
Nuuksio Night Trail -yöpolkujuoksun 13 km mittainen reitti kulkee Nuuksion kansallispuiston maisemissa. Kilpailu käydään ilta-aikaan, joten pimeys tuo oman jännittävän tvistinsä reitin varrelle.
23.9.2023
Kerkkoo Trail Run kulkee Kerkkoon ulkoilumajan ja Kirkkokiven vaihtelevissa maastoissa. Matkan varrelta löytyy kallioita, kangasmetsää, mäkiä ja metsäautoteitä. Tapahtuma sopii kaiken tasoisille ja -ikäisille kisaajille ja kuntoilijoille.
30.9.2023
Eerikkilä Trail Runin reitit kulkevat Ruostejärven virkistysalueen ja Liesjärven kansallispuiston maastoissa mukaillen legendaarisen Hämeen Ilvesreitin polkuja.
6.12.2023
Espoo Trail Run on koko perheen polkujuoksutapahtumien sarja, joka juostaan jokaisena vuodenaikana. Avoin kaikentasoisille ja -ikäisille kuntoilijoille.

Polkujuoksusta uusi harrastus

Jarkon ja Tanjan vinkit miten aloittaa polkujuoksu uutena harrastuksena.

Polkujuoksun tekniikat

Poimi vinkit polkujuoksu ylä- ja alamäkitekniikkaan. Oikealla tekniikalla säästä aikaa ja lihaksia sekä saat tietenkin parempia tuloksia aikaan.

NUTS Pyhä Tunturimaraton

Rami Valosen video Pyhän Tunturimarotonilta (43km) kertoo aika hyvin mistä polkujuoksussa on kyse.

Oikeilla varusteilla matkaan

Polkujuoksuun sopivat parhaiten juoksukengät, joissa on hyvä pito ja tukea epätasaisilla pinnoilla. Myös juoksukengän iskunvaimennus on tärkeää, sillä maaston epätasaisuudet voivat rasittaa jalkoja. Polkujuoksussa on myös tärkeää varustautua oikein, sillä juoksija saattaa olla useita tunteja luonnossa. Polkujuoksijan kannattaa varustautua esimerkiksi riittävällä juomalla  sekä suojautua hyönteisiltä ja sääolosuhteilta sopivilla varusteilla.

Polkujuoksu sopii kaikentasoisille juoksijoille, mutta aloittelijan kannattaa aloittaa lyhyillä lenkeillä ja kasvattaa matkaa vähitellen. Juoksija voi myös harjoitella teknisesti haastavampia polkuja rauhallisemmin vauhdilla, kunnes taidot karttuvat ja juoksu sujuu paremmin.

Harjoittelu

Harrastajien kuulumisia

Tutustu myös

Seurat ja tapahtumajärjestäjät