Search
Close this search box.

Talviuinti

Talviuinti on edullinen ja luonnonläheinen harrastus, jolla on paljon terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Jalkineet ja neopreenisukat talviuintiin

Ohjeita talviuinnin aloittelijalle

Talvituinnin aloittaminen ei vaadi juuri mitään välinehankintoja, riittää kun sinulla on hyvä uimapuku, päähine, hanskat ja talviuintitossut tai neopreenisukat. Mikäli et ole aikaisemmin harrastanut avontuintia, voit aloittaa totuttelun viileään veteen syksyllä. Näin ensimmäinen kokemus ei ole ihan niin raju. Talviuintipaikkoja löytyy yhä useammasta kaupungista ja monet niistä ovat enemmän tai vähemmän ylläpidettyjä. Olosuhteet vaihtelevat talviaikaan kuitenkin paljon, joten uintireissulle kannattaa lähteä avoimin mielin. Kulkureitit, rappuset ja portaikot ovat talviaikaan usein liukkaita, joten kulje rauhallisesti. Talviuinnissa ei kannata kastella päätä, eikä varsinkaan sukeltaa. Päähinettä kannattaa käyttää jokaisella uintikerralla.

Miksi käyttää päähinettä talviuinnissa?

Kylmässä ympäristössä pään verisuonet eivät supistu, ja lämpöä haihtuu erityisesti otsan, päälaen ja niskan alueelta. Ilman asianmukaista päähinettä uiminen, erityisesti pään kastelu kylmässä vedessä, saattaa altistaa elimistön alilämpötilalle. Talviuintipaikat ovat usein avoimilla ja tuulisilla alueilla, joissa tuuli voimistaa pakkasen purevuutta ja lisää lämmön haihtumista entisestään. Pään suojaaminen kylmältä ilmalta ja viimalta on siten välttämätöntä, jotta talviuintikokemus olisi miellyttävä ja turvallinen.

Mitä hyötyä on talviuintitossuista?

Talviuintitossujen päätehtävänä on estää liukastumista kulkureiteillä. Lisäksi tossut tarjoavat suojaa uimarin jaloille raapaisuilta ja kolhuilta, erityisesti uimaportaissa ja matalassa vedessä. Kylmässä vedessä lihasten lämpötila laskee, mikä heikentää koordinaatiota ja altistaa uimarin jalkojen vammoille herkemmin. Neopreenisukkia voi käyttää vaihtoehtona talviuintitossuille tai niiden sisällä. Tiukasti istuvat neopreenisukat pysyvät hyvin jalassa ja tarjoavat hieman lämpöä uidessa.

Neopreenihanskojen käyttö talviuinnissa

Neopreenihanskat auttavat säilyttämään sormien lämmön ja tarjoavat hyvän otteen jäisissäkin portaissa. Ne ovat erittäin suosiltevat sekä turvallisuuden että miellyttävämmän uintikokemuksen puolesta. Hyvä varustus käsineissä auttaa nauttimaan talviuinnista mahdollisimman paljon myös purevassa pakkassäässä.

Perusasioita ja tärkeitä huomioita

Laskeudu veteen rauhallisesti selkä veteen päin. Pitä tukevasti kiinni veteen vievien portaiden kädensijoista, jotta pääset tarvittaessa heti halutessasi pois vedestä. Ystävän kanssa uiminen tuo myös hyvää lisäturvaa ikävien yllätysten tai hätätilanteen sattuessa. Kun menet veteen, hengitä rauhallisesti ja pitkään ulos. Kylmä vesi salpaa hengityksen helposti, joten on tärkeää pyrkiä pitämään mieli rauhallisena. Talvinen vesi tuntuu tietenki erittäin kylmältä. Sormien pistely ja punaiset laikut iholla ovat niin sanotusti peruskauraa tässä harrastuksessa. Vedestä kannattaa nousta rauhallisesti ylös. Vältä kolhimasta itseäsi teräviin kohtiin jäässä. Kun olet noussut vedestä, kannattaa kietaista ympärille pyyhe tai muu vaatekappale, joka suojaa tuulelta ja estää veden haihtumista iholta. Lopuksi – lämmittele maltilla ja vältä liian kuumalla vedellä suihkuttelua tai kuumia löylyjä.

Podcastit

Kipa Tiivola - Huippuvaihde podcast
Avantouimarin uskomaton kylmänsietokyky ja sen kehittäminen ft. Elina Mäkinen

Seurat, valmennus ja palvelut

Feelhobby

Suomalainen Feelhobby tarjoaa innostavia valmennuksia, treenejä ja kursseja. Yhdellä tilauksella saat rajattoman pääsyn monipuolisiin harjoituksiin.

Omat suosikkilajit

Suosikkipaikat