Search
Close this search box.

Kiipeily

Kiipeily on haastava ja monipuolinen harrastus, joka tarjoaa monia fyysisiä haasteita. Se kehittää kestävyyttä, voimaa, kehon hallintaa, keskittymiskykyä ja rohkeutta.

Kiipeilyvarusteet

Eri kiipeilymuotoja jokaisen makuun

Kiipeily on monipuolinen urheilulaji, joka sisältää useita erilaisia kiipeilymuotoja.  Köysikiipeily on suosittu kiipeilymuoto, jossa kiipeilijä käyttää erilaisia kiipeilyvarusteita ja köysiä kiivetessään korkealla seinällä tai vuorella.

Boulderointi on köysikiipeilyn kevyempi versio, jossa kiipeilijä kiipeää matalalla olevalle kalliolle tai seinälle ilman varusteita. Jääkiipeily on vaativa kiipeilymuoto, joka vaatii erikoisvarusteita, kuten jääraudat ja jääkairat. Kalliokiipeilyssä kiipeilijä kiipeää kallioseinämiä tai vuoria ilman jäätä. Tämä kiipeilymuoto vaatii erityisiä varusteita, kuten kiipeilykenkiä ja magnesiumia käsien kuivattamiseen. Vuorikiipeily vaatii paljon kestävyyttä, fyysistä kuntoa ja erikoisvarusteita.

Tapahtumat ja kilpailut

Kiipeilyharrastuksen aloittaminen

Kiipeilyharrastus kannattaa aloittaa pienin askelin. Lajin saloihin kannattaa tutustua ammattilaisten opastuksella esimerkiksi kiipeilykeskuksessa, jossa pääset ottamaan tuntumaa lajiin ja sen perusteisiin. Eri kiipeilymuodoissa tarvitaan erilaisia varusteita, joiden valinnassa kannattaa ehdottomasti käyttää ammattilaisen apuja.

Aloittaa voit esimerkiksi helpolla boulderointiradalla, jossa huomaat millaisia lihaksia ja jaksamista kiipeily vaatii. Kiipeilykeskusten automaattiavusteiset köydet sallivat lajin kokeilun ihan yksinään ilman erillistä avustajaa. Lajiin on helppo päästä sisään ja omien taitojen sekä voimien karttuessa voit haastaa itseäsi yhä vaikeammilla kiipeilyradoilla, myöhemmin myös ulko-olosuhteissa.

Kiipeilykeskuksia

Kurssit ja valmennukset

Tutustu urheilijoihin

Podcastit

Peltsin podcast
Vuorilla pitää olla nöyrä ja fiksu, sanoo ammattikiipeilijä Lotta Hintsa

Seuratoiminta

Feelhobby

Suomalainen Feelhobby tarjoaa innostavia valmennuksia, treenejä ja kursseja. Yhdellä tilauksella saat rajattoman pääsyn monipuolisiin harjoituksiin.