Search
Close this search box.

Kuinka pukeutua lämpimästi syksyn ja talven juoksulenkeille

Syksyn kylmät ilmat ja pureva tuuli asettavat juoksulenkillä tarvittaville vaatteille ja varustukselle hieman enemmän vaatimuksia. Pukeutumisessa pitää huomioida myös se, että vaatteita ei ole liikaa tai ne eivät ole riittävän hengittäviä, jolloin lenkki muuttuu lähinnä hikoilutreeniksi.

Kun on tottunut juoksemaan lämpimässä auringonpaisteessa ja ulko-ovella vastaan tuleekin syksyn kylmä tuulahdus tulee helpommin jätettyä päivän juoksulenkki väliin. Oikeanlaisella pukeutumisella kylmä sää ei ole kuitenkaan mikään este. Alla kerromme muutamia vinkkejä pukeutumiseen syksyn ja talven juoksulenkeille.

Pue riittävästi mutta älä liikaa

Kun mittari laskee nollan alapuolelle ja taivaalta tippuu välillä vettä, tule helposti laitettua liikaa vaatteita päällä. Tämän tuloksena lenkin ensimmäiset 10 minuuttia voivat tuntua mukavan lämpöisiltä, mutta loppumatkasta lenkkeilyn ilo onkin voinut jo karista liian kuumaan ja paksuun pukeutumiseen.

Mieti vaatetus sen mukaan, että ensimmäiset minuutit saavat tuntua hieman kylmältä. Kun veri lähtee kiertämään ja juoksu rullaamaan, keho lämpeää yllättävän nopeasti. Ajattele pukeutumista vaikka niin, että optimoit vaatekerrosten määrän lenkin jälkimmäiselle puolikkaalle, jolloin rasistuskin on suurimmillaan.

Kerrospukeutuminen kannattaa

On viisaampaa ja ennen kaikkea lämpimämpää pukeutua useaan ohueeseen vaatekerrokseen kuin yhteen paksuun. Vaatekerrosten väliin jäävä ilma eristää lämpöä, minkä lisäksi usea eri tyyppinen vaate päällekäin mahdollistaa olosuhteiden huomioimisen paremmin. Lähellä ihoa tarvitaan pehmeyttä ja lämmintä materialia, kun taas ulommainen kerros auttaa pysymään suojassa tuulelta ja sateelta. Materiaalien hengittävyys on erittäin ratkaisevassa roolissa ja tämä korostuu varsinkin pidemmillä lenkeillä. Huomaa myös vaatteiden muotoilu ja joustavuus, jotta ne eivät estä liikkumista vaan sallivat intensiivisenkin treenaamisen.

Välikerrokset ja liivit

Tuulenpitävän takin alla lämmin aluskerrasto auttaa pysymään lämpimänä kylmälläkin säällä. Kovilla pakkasilla voi lisäksi käyttää lisälämpöä tuovia liivejä, joissa on toppaus etuosassa suojaamaan kylmältä viimalta ja hengittävä ohuempi kangas takana. Liivit ovat todella käteviä ja lämmittävät mukavasti ylävartaloa samalla kun kädet saavat liikkua vapaasti ja hengittää.

Aluskerroksissa paitaan kannattaa panostaa erityisen paljon. Kerrastohousuja ei välttämättä tarvitse, jos on talviolosuhteisiin tehdyt hieman paksummat trikoot käytössä. Niissä on usein lämmittävä vuori ja hyvä tuulenpitävyys. Haastavammissa olosuhteissa voi käyttää shortsimallisia kerrastohousuja, jotka antavat lisälämpöä reisille. 

Takit ja juoksutrikoot

Juoksutrikoita on saatavilla todella monipuolisesti ja eri olosuhteisiin sopivia malleja löytyy varmasti jokaiselle sopivat. Lenkillä jalat tekevät ahkerasti töitä, joten ensi arvoisen tärkeää on tietenkin suhteuttaa juoksutrikoiden muotoilu ja materiaali omaan treeniin sopivaksi. Matalatempoisemmalle rauhalliselle lenkille tai kävelylle voi hyvin valita hieman paksummat trikoot. Mitä intensiivisempi ja pitkäkestoisempi treeni on kyseessä niin sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomioita materiaalin riittävään hengittävyyteen ja teknisiin ominaisuuksiin.

Suojaa päätä, kaulaa ja käsiä kylmältä

Teknisestä materiaalista tehty pipo tai otsapanta on ehdoton varuste syksyn lenkeile. Vaikka sää välillä näyttääkin aurinkoisen lämpimiltä tulee juostessa aina viimaa, joka helposti palelluttaa korvia ja pään aluetta. Polyesterin ja merinovillan sekoite on myös hyvä vaihtoehto, jos olet herkempi palelemaan. Päähineen lisäksi kaulaa suojaava huivi on mainio lisä. Esimerkiksi tuubihuivit istuvat hyvin kaulalle ja sen saa tarvittaessa suojaamaan korkeammalle kasvoja kovalta tuulelta. Kylmä iskee nopeasti myös käsiin, joten käsineet kuuluvat syksyn lenkkipoluille jo vähänkin viileässä säässä. Juostessa ei välttämättä tule huomattua sormien paleltumista.

Juoksukenkien valinta syksylle ja talveen

Vettähylkivä tai GORE-TEX-päällisellä varustettu juoksukenkä on syksyllä ja talvella hyvä valinta. Jokaista lätäkköä ei kuitenkaan pysty väistämään ja maa on syksyisin melkeinpä aina märkä. Maastojuoksuun tarkoitetussa kengässä pohja on vakaampi ja paksumpi, joten sellaiset kannattaa valita mikäli lenkkeilet enemmän poluilla ja metsikössä. Urapintainen pitävä pohja ehkäisee liukastumista, ja olosuhteiden muuttuessa oikeasti liukkaiksi kannattaa myös harkita nastapohjaisia kenkiä.

Kevyempi ja kovempi kenkä toimii paremmin intervallityyppisessä nopeassa juoksussa, kun taas pitempää matkaa treenaavan kannattaa suosi vakaata ja vaimentavampaa kenkää. Vuodenajasta riippuen kenkää kannattaa joka tapauksessa vaihdella ja löytää siten kulloisiinkin olosuhteisiin optimaalisin vaihtoehto. Älä epäröi sijoittaa useampaan pariin juoksukenkiä.

Varaudu pimeyteen

Useissa juoksuvaatteissa on huomioita näkyvyys myös pimeässä. Pimeyttä onkin syksyn ja talven aikana aika mahdotonta välttää, joten kannattaa ehdottomasti lisätä heijastavien pintojen käyttöä juoksuvaatteissa. Päähineissä, käsineissä ja vaatteissa on nykyisin aika hyvin heijastavia yksityiskohtia, mutta jos sellaisia ei ole voit käyttää lisänäkyvyyttä tuovaa heijastinliiviä. Heijastimien käyttö varsinkin kaupunkiolosuhteissa ja liikenteen seassa liikkuessa on ensi arvoisen tärkeää. Vaikka itse näkisit muut liikkujat, he eivät välttämättä huomaa pimeyden seasta kirmaavaa juoksijaa.

Polkujuoksuharrastajille ja katuvalojen saavuttamattomissa olevan juoksijan varustehankintoihin kuuluu myös riittävän tehokas otsalamppu. Omasta vauhtitasosta ja reittivalinnoista riippuen kannattaa kiinnittää huomiota otsalampun valotehoon. Haastavassa polkumaastossa kivet ja juurakot on hyvä pystyä havaitsemaan jo vähän kaumpaa, varsinkin reippaammalla lenkkivauhdilla.

Feelhobby

Suomalainen Feelhobby tarjoaa innostavia valmennuksia, treenejä ja kursseja. Yhdellä tilauksella saat rajattoman pääsyn monipuolisiin harjoituksiin.

Omat suosikkilajit

Suosikkipaikat